En defensa de l’hòstia valenciana

Com a conseqüència de la meva decidida immersió en la vida contemplativa, caic de quatre potes en la lectura d’un reportatge que publica El Confidencial sota el títol cridaner de “Las hostias chinas inundan el mercado espanyol” i que, ras i curt, ve a dir que la industria artesanal de l’hòstia espanyola, i més concretament, de l’hòstia valenciana, s’està enfonsant en la misèria per culpa de la irrupció de les multinacionals del sector que, tot i no oferir la mateixa qualitat a la que els convents de les Carmelites Descalces tenien acostumats els catòlics practicants i mossens del país, s’emporten la clientela pietosa per preu i facilitat de servei. És la globalització, es veu, que al convent de Puzol, que abastia el servei litúrgic de les comarques d’Alacant, ha fet disminuir la producció d’hòsties artesanals un 66%. I es que els establiments de productes religiosos i els capellans de la zona compren a industrials italians, xinesos o polonesos, fins i tot, que les venen un quaranta per cent més barates que els convents de monges de tota la vida. També a Màlaga, llegeixo amb interès, les germanes carmelites han detectat uns empresaris que compren hòsties per internet i les revenen a parròquies de pobles i ciutats petites.

Si la queixa de les religioses pel que fa a la poca col·laboració del clergat és alta, sembla ser que l’usuari s’empassa l’hòstia sense cap  problema i no hi ha queixes d’una possible menor qualitat de l’hòstia xinesa o polonesa.

El cert és que les hòsties que es venen per internet fan molt bona pinta. Si entren a la web de l’empresa italiana HolyArt, un basar on line immens del gadget catòlic, apostòlic i romà, trobaran hòsties senzilles, del diàmetre convencional de 35mm., que és el que fa servir el combregant de diari, en paquets de 500 unitats, per 2,97€. Son preus competitius, certament. Encara que aquí, i aprofitant l’avinentesa, m’agradaria assenyalar un error del cronista de El Confidencial, que imagino que és un home jove i poc o gens practicant, perquè informa que l’oblea –també se li diu eufemísticament pa d’altar– petita, la del feligrès que combrega, fa de diàmetre 12cm. Ni els que diuen que combreguen amb rodes de molí tenen la suficient capacitat bucal per empassar-se una hòstia d’aquesta mida sense mastegar-la o trencar-la abans de deglutir-la, cosa que un bon catòlic no faria mai.

No sóc un expert pel que fa a la litúrgia romana moderna, però quan jo feia d’escolà a la parròquia, i era realment destre en la manipulació de la patena, el bon combregant rebia l’hòstia dels dits de l’oficiant amb la punta de la llengua i, amb una facilitat aconseguida a base de pràctica, se l’empassava netament fins al fons de la gola. Com es poden imaginar, amb hòsties de diàmetres de 12cm., això seria impossible. Les d’aquesta mida serveixen per a la consagració, perquè es vegi ben bé des de l’altar, i també es fabriquen de mides més grans, per a les concelebracions o per a actes de multitudinària assistència.

Però no ens desviéssim de la qüestió principal: l’hòstia artesana, la que de tota la vida ha ajudat la pervivència de molts convents de monges del país, perd pistonada, aquests modestos obradors són a punt de fer fallida i em dol perquè, haig de confessar-ho, jo vaig créixer en mig d’hòsties. La meva tia àvia, abans de tancar-se per sempre més en un convent de clausura de monges Clarisses, era petita artesana de l’hòstia. Amb una planxa i una guillotina molt rudimentàries fabricava amb fe i habilitat unes hòsties estupendes i artesanes de dues mides: les petites pel combregant de peu –o de genolls, com es feia aleshores– i les més grans per a la consagració. Un cop guillotinades, les sobres, l’anomenat pa d’àngel, era menja exquisida per a mi, que la virtuosa tieta em guardava com una llaminadura per quan em portessin de visita a casa seva.

Es per això, per un sentiment nostàlgic, que em sap greu la pèrdua de l’hòstia artesana per la mesquinesa dels clergues, que prefereixen l’hòstia xinesa que ves a saber en quines condicions de treball s’han produït… Si valorem amb admiració que el caldo Gallina Blanca sigui “Cassolà, cassolà!”, segons l’entusiàstica expressió del locutor Piqueras, com podem menystenir l’hòstia casolana, feta a ma amb els ingredients de sempre, per a un efecte tan important com és la transsubstanciació (que consisteix en la transformació, durant la consagració, de la hòstia en la carn de Crist)?

El cert és que no noto una gran preocupació, ni en els mitjans ni al carrer, per la davallada de l’hòstia valenciana. Estic segur que altres problemes més urgents els mantenen ocupats. A més, si volen que els digui la veritat, el pa d’àngel –i l’hòstia en general– era veritablement insuls i jo, francament, preferia que em portessin a passejar per l’Avinguda de la Llum, que es deia, on un establiment on servien vi ranci de la casa Pedro Masana oferia, acabades de fer, unes galetes en forma de gran hòstia doblada per la meitat, amb un gust a canyella, l’olor de la qual envaïa tot l’avinguda subterrània. Potser amb valors afegits d’aquesta mena, l’hòstia artesana, feta a casa, revifaria…

Àngel Casas

Etiquetat , , , , , , , , ,

5 thoughts on “En defensa de l’hòstia valenciana

 1. Jordi García-Soler ha dit:

  Òstia amb les hòsties…

  M'agrada

 2. francesc ha dit:

  M’agradat tonar a lleguir-te … ets el nostre Àngel

  M'agrada

 3. Ramon B. Ivars ha dit:

  Avui he llegit que tanca Discs Castelló del carrer Tallers, això, afegit al decobriment que les hòsties estan fetes per mans, o màquines, impie,s em fa pensar que l’apocalipsi no és gaire lluny. Ai, las!

  M'agrada

 4. David ha dit:

  Àngel, una tia àvia és una bestia (compte amb l’accent no sigui cas que et fotin una hòstia per bèstia). Salutacions.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: