La mà al foc

L’altre dia, a l’entrevista de Jordi Évole a Mariano Rajoy, el president en funcions va perdre una oportunitat de ser enginyós, o, com a mínim, singular, i es va mantenir en la seva constant galaica.

A la pregunta de si posava la ma al foc per Esperança Aguirre, després de mostrar els ullets estratègics d’anyell a punt de ser sacrificat, va respondre: Què és posar la mà al foc?

Jo em vaig quedar una mica perplex. Que tot un president, ni que sigui en funcions, no sàpiga què és posar la ma al foc per algú i ho confessi, no és un símptoma d’analfabetisme o ignorància supina, sinó l’evidència d’una gran falta de cintura, de reflexes, d’agosarament i de posar-se al capdavant de la situació.

Jo hauria esperat d’un interlocutor d’aquesta responsabilitat política una resposta del tipus: “A aquestes altures de la pel·lícula jo no poso la mà al foc per ningú, ni per mi mateix. Que no recorda, jove, el meu sms  “Luís, lo entiendo, sé fuerte, mañana te llamaré”, o el “yo te quiero, Alfonso, coño, te quiero”?”. Així, amb un parell. Donant una lliçó de cinisme, què caram!

A més, no cola aquesta fugida d’estudi, del presidente Mariano. Qualsevol registrador de la propietat, per molt que s’hagi dedicat a la política gairebé tota la vida, sap que l’expressió posar la mà al foc ve de l’edat mitjana, de quan, en els anomenats judicis de Déu o Ordalies, uns jutges humans, no pas divins, feien posar la mà a les flames o agafar amb la mà pedres incandescents per a demostrar la innocència de l’acusat. Si se’n sortia indemne o es cremava poquet, aquella colla de fanàtics supersticiosos el declaraven innocent. Val a dir que el percentatge d’innocència, a l’època, era insignificant.

En el llenguatge vulgar, encara que també ho fan servir les persones amb recursos o de categoria, posar la ma al foc per algú (en el cas que ens ocupa, per Esperanza Aguirre),  vol dir garantir al cent per cent, apostant-hi la vida i la pròpia hisenda, la innocència i honestedat de la persona esmentada. Com ha fet, per exemple, el senyor Xavier Queralt, conseller delegat a Catalunya del BBVA i director de Catalunya Caixa, que ha dit que posava la ma al foc pel que fa referència al compliment estricte de la legislació i la fiscalitat del seu grup financer, quan se li ha preguntat a TV3 per les informacions dels papers de Panamà. Que encara que t’hi vagi el sou, té molt de mèrit posar la mà al foc per un parell de bancs en els temps que corren i vist el que hem anant veient, oi?

No, definitivament Mariano Rajoy no està fi. O sí. En menys d’un any, quan s’ha decidit a parlar sense gaire papers, ha dit més ximpleses i obvietats que les que se li atribuïen a aquell ministre anomenat Moran, el dels famosos acudits.  “Somos sentimientos y tenemos seres humanos”, és un lapsus divertit, però el “me gustan los catalanes porque hacen cosas” crec que és insuperable. Més, jo diria, fins i tot, que “España es un gran país y tiene españoles”.

A mi em fa por que un cop es repeteixin les eleccions, d’aquí a quatre dies, i torni a sortir guanyador i, aleshores sí, decididament, s’estructuri el “gran pacte”, el nostre home recuperi el tancredisme, retorni a l’ancestral regne de la caspa i al tòpic rere tòpic, i ens perdem l’inefable “España es una gran nación y los españoles muy españoles y mucho españoles”, argument, sens dubte, principal en la defensa de la indissolubilitat de la nació.

Gairebé posaria la mà al foc.

Àngel Casas

Etiquetat , , , , ,

One thought on “La mà al foc

  1. Ramon B. Ivars ha dit:

    Hagués estat tan gratificant, veure’l assegut a la teva taula en una entrevista “avant la lettre” i passar rapidament a un Strip Tease de la Natasha, caracteritzada d’Esperanza Aguirre…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: