La Constitució petrificada

Francament, jo mai entraria en sostens a una capella catòlica perquè, a part que no en faig servir, no m’hi veuria gens afavorit. Tampoc no llegiria un poema cochon a l’acte de lliurement dels premis Ciutat de Barcelona, sóc molt pudorós jo pels temes aquests de l’obstetrícia. No, probablement, no cremaria el llibre de la Constitució (espanyola o qualsevol altre), que jo amb això de cremar llibres tinc un trauma des que vaig veure “Fahrenheit 451”, encara que amb l’ajut de Paco Umbral, que em va confessar que ell, la majoria de llibres que rebia els llençava a la piscina, vaig aconseguint dessacralitzar-los una mica. Es clar que en cas de mancança energètica insuportable cremo la Constitució, La Bíblia, l’Alcorà, el Quixot, l’Ulisses de James Joyce i l’obre completa de Miquel Martí Pol. Ah, i la Gran Enciclopèdia Catalana, que segur que faria llarga flama i, al cap i a la fi, ningú ja no consulta res més que la Wiqui–o Viqui–pèdia. Però que em diguin on cal signar o a quina manifestació s’ha d’anar per aconseguir un país tant lliure i dessacralitzat on Rita Maestre pugui anar en sostens allà on ho cregui convenient, Dolors Miquel pugui recitar el poema que li roti on vulgui i l’Empar Moliner reivindiqui el que consideri just i necessari cremant el que faci falta. Faltaria més!

Encara que pel que fa a la crema del llibret de la Constitució, pel qual la Moliner ha rebut per molts cantons, m’agradaria fer una consideració a part. Cert és que l’any 1978 un acord entre els representants polítics espanyols d’aquell moment va donar pas a la redacció de l’anomenada Constitució del 78 que va ser votada en referèndum prou massivament: amb una participació del 67,1%, el sí es va imposar amb un 88,5%. De fet el sí va guanyar a totes les comunitats autònomes perquè el sí era la única sortida a l’embolic després de la mort de Franco. No oblidéssim que tot plegat es produïa  sota l’atenta vigilància, tutela i control dels militars, que feien ressonar els sabres des de les casernes, i la munió de franquistes que encara no s’havien fet demòcrates de tota la vida. I malgrat que Esquerra Republicana i Herri Batasuna recolzessin el no, com Falange Española i Fuerza Nueva, i el PNV l’abstenció, la resta de partits des d’Alianza Popular al Partit del Treball, passant per Unió Democràtica, PSOE, PC, PSUC i tots els sindicats d’esquerres van confiar en el sí. Reitero que, en aquells moments, era l’única sortida cap endavant. Ho explico per a aquells que no hi eren i que ara s’agafen a la Constitució com els nens i nenes de la primera comunió a la parauleta del Nen Jesus i pels que hi eren i ara fan com si tot allò s’hagués produït, redactat i votat en circumstàncies democràtiques normalitzades. Ni de conya. Aquella era una conjuntura molt complexa amb un rei anomenat pel dictador i un president de govern que havia estat ministre Secretario General del Movimiento. Els qui hi eren o han llegit una mica, saben del què estic parlant.

Es per això que, malgrat el valor simbòlic del pacte d’aquell moment que va generar la famosa Constitució, resto estupefacte quan la sacralitzen i la petrifiquen amb estratagemes parlamentàries perquè esdevingui pràcticament inamovible (a no ser que els convingui, i aleshores es treuen del barret una maniobra ràpida i com feta amb nocturnitat i traïdoria).

Vaig votar sí i avui votaria no. La qual cosa no vol dir que em penedeixi d’haver votat sí l’any 78, perquè no hi havia una altra possibilitat en favor de la democratització del país. Qui o què ha canviat? Gairebé tot. Vist com ha anat tot plegat, i com s’han precipitat els esdeveniments, aquesta actitud irreductiblement immobilista dels seus defensors radicals és la prova més rotunda de l’obsolescència d’aquella Constitució.

Al foc i a veure si som capaços de fer-ne una del segle XXI.

Àngel Casas

Etiquetat , , , , ,

2 thoughts on “La Constitució petrificada

 1. zoomwatts ha dit:

  Del tot d’acord!

  Enviat des del meu iPhone

  El 15 abr 2016, a les 19:40, àngel casas blog va escriure: > >

  M'agrada

 2. Albert ha dit:

  No puc afegir res mes per que estíc d’acord en tot el que dius, bravo!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: