El mula

A propòsit de l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units he vist publicats alguns comentaris sobre la possibilitat d’error de la democràcia. Especulacions opinativas des d’ideologies diverses que avisen dels riscos del sufragi universal en segons quins moments històrics i circumstàncies. I m’ha vingut a la memòria la inoblidable lliçó magistral que ens va donar a la classe de filosofia del batxillerat superior –segons els sistema educatiu d’aleshores– el professor de l’assignatura, un capellà salesià anomenat Pablo Azcona, un clergue que va fer carrera dins de l’ordre perquè del col·legi del carrer Rocafort de Barcelona on ostentava un càrrec de mantenidor de la disciplina –em sap greu no recordar específicament el nom de la funció– que exercia amb professionalitat i contundència, va passar més endavant a ser designat director dels Hogares Mundet (com els anomenaven aleshores)
D’aquell any que vaig tenir Don –el tractament era obligatori i de bona educació– Pablo Azcona de professor no recordo haver sentit a parlar massa de Plató o de Kant però sí que no he pogut oblidar la seva sentència rotunda: “La democràcia és dolenta per se perquè, i si la majoria s’equivoca?”. Jo devia tenir quinze o setze anys i malgrat escoles com la dels salesians –i prèviament la dels maristes de Sants de la que algun dia en parlarem– ja tenia consciència que el règim era dictatorial i Franco un oligarca assassí (es que jo anava amb males companyies, que em deien a casa).
El tal Azcona, el suposat professor de filosofia i del que fes falta, que els clergues, ja se sap, podien donar classe de tot, era més conegut entre l’alumnat de Rocafort com El Mula, un apel·latiu que definia amb precisió i simplicitat un energumen violent i sàdic, desferra de la guerra civil, rereguarda de l’exèrcit d’ocupació. Estava en plena forma i exercia la seva funció disciplinària amb ma dura i hòstia ràpida i precisa. Imagino que aquest festival permanent de la còlera amb els anys es va apaivagar i, pel que llegeixo en un fòrum d’antics alumnes dels Mundet, allí el coneixien com El Gordo, sobrenom que imagino d’acord amb la fesomia que havia anat adquirint amb el pas dels anys i l’adaptació a la bona vida.
El Mula, l’individu amb sotana i dret a missa que ens ensenyava que la democràcia era dolenta “per se”, exercia la repressió entre l’alumnat a base de cops brutals, amb les mans, els punys i els peus repartits sense manies i sense vergonya, hi hagués qui hagués davant i sense que cap altre dels seus col·legues salesians mai no l’aturés.
En vaig presenciar un munt d’actuacions destacades en la seva especialitat del ball de bastons, però la que més em va impactar i que mai més he oblidat (ni oblidaré, segur) va tenir lloc de bon matí, a l’església adossada a l’escola i oberta al públic la qual cosa vol dir que el fet que narraré va succeir en presència de gent del carrer, en el decurs de la missa diària a la que era obligat assistir-hi a dos quarts de nou. Ell no oficiava però llambregava l’horitzó i controlava des del presbiteri. De cop i volta va abandonar el seu lloc de guarda i vigilància i va sortir esperitat cap els bancs del final del temple on, imagino, havia descobert algú que no es comportava com calia. Va agafar el nen pels cabells i el va arrossegar fins l’altar donant-li cops amb el puny i puntades de peu com una bèstia enfurismada desfogant-se amb la presa. Un cop a l’altar, per escarnir-lo públicament, el va deixar castigat de genolls fins que va acabar la missa mentre el nano no parava de sanglotar.
El Mula ha estat a la meva memòria la imatge de la repressió, de la crueltat, del feixisme. I quan llegeixo opinions que dubten dels valors de la democràcia, o jo mateix caic en depressió en veure què n’han fet alguns d’allò que ens els anys grisos somniàvem, visualitzo un cop més la violència del Mula i la seva inoblidable lliçó magistral: “La democràcia és dolenta per se perquè, i si la majoria s’equivoca?”. En aquesta qüestió no hi ha mitges tintes, o ets demòcrata o ets feixista (ho pintis del color que vulguis).
Àngel Casas

Etiquetat , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: