Elogi de la llet

Aquesta matinada m’he despertat amb un ànsia. He obert la nevera i he buidat el brick de llet en un gran got, li he afegit una mica de gel pilé i, freda com estava, me l’he begut amb delectació gairebé luxuriosa. Tenia set i necessitava llet. Per inèrcia he zappejat a la tele de la cuina i m’he deixat hipnotitzar per la telebotiga de La Galeria del Coleccionista que, encara que estaven oferint un horrible butaca que et fa massatges, jo sóc capaç de quedar-me embadalit davant les joies que venen a terminis, com rampinyades del joier de la donzella de Sissi Emperadriu i que porten noms de somni, especialment els refulgents anells: ”Imperio”, “Carolina la Grande”, “Hechizo de amor”, “Tiara real”, “Emperatriz de oriente”, “Tesoro de Orleans”, “Compromiso real”,”Heritage” i molts, molts més, a quin més enlluernador (el nom sobretot, més que no pas la joia). Em sentia còmode i relaxat fent el tronera i, com m’he desvetllat, m’he assegut davant el teclat de l’ordinador i he escrit això que llegeixen, tot evitant sucumbir als meus desitjos viciats d’immersió en l’actualitat més palpitant i/o ignominiosa.
Els parlaré amb sinceritat: la llet m’amoïna i m’atrau al mateix temps i procuro llegir tot el que em cau a les mans sobre aquest líquid blanc i en ampolla, però he de confessar que després d’anys i lectures no he aconseguit objectivar els pros i els contres, els beneficis i els perjudicis de la seva ingesta. He llegit tants arguments a favor com en contra. Tots basats en suposats estudis d’institucions mèdiques o científiques, en opinions de presumptes nutricionistes de categoria, en informes antropològics sobre diferents i contraposades comunitats humanes, les unes amb hàbits lleters històrics i altres sense, i no hi ha resultats rotunds i fiables que moguin sensiblement cap a un costat o cap a un altre l’agulla de la balança. I com que no tinc intolerància a la lactosa –sempre he intentat ser una persona molt tolerant– ja fa temps que vaig decidir deixar de preocupar-me i vaig acceptar, amb delectació fins i tot, la meva addicció a la llet. Llet de vaca, es clar, res dels actuals veganismes substitutius de soja o avena. Llet de vaca: un vici que, quan menys, no m’obliga a assistir a reunions terapèutiques de lleters anònims.
Malgrat la meva assumida sentimentalitat nostàlgica, no enyoro els temps de la llet a granel quan la gran ciutat estava esquitxada de granges amb les seves pròpies vaques que empudegaven el veïnat amb una ferum insuportable. Però hi ha llets que no s’obliden, com la fresca de les Granges la Catalana. Aquells cafès amb llet eren de traca i mocador, o així els recordo. Una fita en la meva memòria gustativa, com les oblees glorioses, d’una atraient olor de canyella, de l’Avinguda de la Llum, o els croissants de matinada, acabats de fer, del carrer Lancaster.
Encara que manufacturades i completament pasteuritzades, cada llet té el seu punt. I hom té les seves predileccions i, fins i tot, les seves manies. El nom de la llet és important i alguns poden arribar a fer-te enrere. No ho sé. Ramon. Es beurien una llet que portés nom d’home? Una llet anomenada Ramón? O una llet anomenada Ezequiel? O Carlos Jesús? Doncs, sense discutir-li la qualitat ni el favor de mercat, a mi em passa amb la llet anomenada Pascual. És un nom lleig? No. Lleig, lleig, no. Maragall es diu així, i li quadra, però és un nom per a un honorable ex-president, o per a una gran avinguda, no per una llet, la veritat. O la popular Llet Nostra que lluny de suggerir-me una imatge de llet del país, de llet sobiranista fins i tot, em sona més a fluid propi. La Nostra Llet, i ja te la beus amb una altra actitud més “guarrindonga”.
Malgrat que la maledicència asseguri que l’ésser humà és l’únic mamífer adult que beu llet, em sento orgullós d’aquesta singularitat de l’espècie que em proporciona plaer i alleuja les vaques.
Confesso que em deleixo per un glop de llet ben freda. Ara mateix, tan bon punt acabi d’escriure aquestes ratlles, em tornaré a omplir el got.
Àngel Casas

Etiquetat , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: